MDO PRIMORSKO-NOTRANJSKIH PLANINSKIH DRUŠTEV in OBALNO PLANINSKO DRUŠTVO KOPER prirejata v nedeljo, 29. septembra 2013 osrednjo slovesnost za južno Primorsko ob 120. obletnici organiziranega planinstva na Slovenskem. Hkrati bo potekal tradicionalni spominski pohod na Slavnik, letos že petintrideseti po vrsti.

Ob 11. uri bo pred Tumovo kočo slovesnost s kulturnim programom, ki ga bodo oblikovali člani vseh društev, vključenih v MDO Primorsko-notranjskih PD. V pesmi in besedi bodo predstavili pestrost kulturne dediščine, ki se je v dolgih stoletjih razvijala v prostoru pod Slavnikom, ne glede na politične meje: od Istre, Krasa, Čičarije, Brkinov, pod Nanosom do Vipavske doline.

 

Nekatera društva, vključena v ta MDO PD, so prehodila zelo dolgo planinsko pot, najstarejša so PD Vipava, SPD Trst in PD Snežnik Ilirska Bistrica, tam, kjer ni bilo planinske tradicije so nastala šele po 2. svetovni vojni: PD Postojna, OPD Koper, PD Sežana, PD Podnanos, nekatera pa šele v državi Sloveniji. Vendar so danes prav vsa prepoznavna v svojem bližnjem in širšem okolju. S svojo dejavnostjo dajejo pečat svojim krajem, saj vseskozi navajajo prebivalstvo na kakovostno preživljanje prostega čas in že mlade planince vzgajajo v duhu zdravega življenja in pravilnega odnosa do narave.

 

Slavnik (1028 m) je priljubljena pohodniška točka v jesenskem, zimskem in spomladanskem času za vse, ki so doma pod njim, pa tudi za druge, saj je prvi oz. zadnji tisočak na Slovenski planinski poti, ki letos praznuje 60 letnico, preko njega peljejo tudi druge obhodnice. Kočo tik pod vrhom so odprli pred 55 leti in jo na predlog dr. Viktorja Vovka, enega od ustanoviteljev OPD Koper in najzaslužnejšega pri postavitvi koče (letos poteka 120 let od njegovega rojstva), poimenovali po dr. Henriku Tumi. Da bi udeležence tokratne prireditve pričakala čim lepša, so to poletje nekateri člani OPD Koper opravili več kot 1000 prostovoljnih delovnih ur in kočo temeljito osvežili, jo prebarvali, prečistili in ozaljšali znotraj in zunaj ter okolico.

 

Obisk Slavnika je primeren prav za vse, ki radi hodijo, od najmlajših do najstarejših.

Dostopi za pohodnike so iz Podgorja (1 ura), Prešnice (2 uri) in Skadanščine (2 uri).

 

Primeren je tudi za kolesarje – zbor bo ob 7. uri na parkirišču pri stadionu Bonifika v Kopru ali ob 9. uri nasproti črpalke na Kozini.

 

Na vrhu čaka vse udeležence čaj in dobra volja gostiteljev.

Kdor se pohoda udeleži prvič, na vrhu prejme izkaznico za vpisovanje nadaljnih pohodov.

 

Za 3-kratni pohod udeleženci prejmejo bronasto značko, za 6-kratni srebrno, za 9-kratni pohod pa zlato značko. Za 10-, 20-, 30- in 35- kratni pohod društvo podeli posebno priznanje.

 

Nasvidenje na Slavniku!

 

Povezava do izvirnega članka.