Gorski reševalci, ki se zdaj pospešeno pripravljajo na reševanje v poletnih razmerah, opozarjajo, da bo za obiske najvišjih predelov v gorah še nekaj časa zelo priporočljivo s sabo jemati tudi cepine in dereze, sneg, ponekod pa celo led, pa bosta še nekaj časa ovirala pohode tudi na severnih pobočjih, kjer se včasih lahko sproži še celo plaz.

Zaradi nestanovitnih razmer in sorazmerno nizkih temperatur se stene tudi še niso ‘otresle’ kamenja, ki se zaradi temperaturnih razlik kruši s sten, zato bodo letos v visokogorju zelo priporočljive tudi čelade.

Ker so vremenske razmere še naprej zelo muhaste, je treba planinske ture zelo previdno načrtovati, saj se vreme lahko iz sončnega zelo hitro poslabša v nemogoče razmere. Naenkrat lahko pohodnike ovijejo oblaki, megla, začne deževati, neredko tudi snežiti. To zahteva od gornikov primerno opremo in znanje, predvsem pa se morajo tisti, ki želijo v gore, prej dobro pozanimati, kakšne so razmere tam, kamor želijo, kaj napovedujejo vremenoslovci in opozarjajo strokovnjaki.

Kamniški gorski reševalci, ki so s svojimi gosti iz Zagreba, Ljubljane in Koroške vadili v stenah na obrobju Male planine, opozarjajo, da naj planinci zdaj gredo v hribe kar najbolje pripravljeni. Njihova postaja GRS je imela to zimo, če izvzamemo tolminsko postajo GRS, ki ima v zadnjih letih izjemno dosti dela z reševanjem padalcev in tistih, ki imajo težave pri spustih po Soči, med vsemi postajami največ reševalnih in iskalnih akcij, dvakrat pa so z gora prinesli tudi ponesrečenca, ki ju je pokopal plaz. Presegli so dolgoletno povprečje, bojijo pa se, da bodo še nekaj časa med najbolj obremenjenimi postajami, saj se planinci, ki vedo, da so v visokogorju še zelo zimske razmere, raje odločajo za obisk nekoliko nižjih, na videz “lažjih” Kamniških Alp, ki pa so zdaj prav tako lahko še zelo nepredvidljive.

 

Miro Štebe

Vir in več fotografij: RTV SLO.