Kot smo že poročali, vodnjak ob planinski koči tik pod vrhom Snežnika povzroča bistriškemu planinskemu društvu nemalo preglavic. Kljub večkratnim posegom je iz vodnjaka odtekala voda, ki je na vrhu 1796 kraškega Snežnika prava dragocenost. Zadnji poseg pa obeta trajnejšo rešitev tega problema.

 

V iskanju trajnejše rešitve in sanacije sten vodnjaka, ki so postale porozne, je vodstvo PD Snežnik iz Ilirske Bistrice ob nasvetih ljudi, ki se razumejo na take posege, poiskalo mojstre iz Renč, iz podjetja Titro. Dva delavca tega podjetja sta pred kratkim položila v vodnjak posebno folijo za hidroizolacijo, tako da so stene vodnjaka zdaj oblečene v nepropustni jopič.

 

Pred tem je nekaj zagnanih bistriških planincev, ki so vedno pri roki, izčrpalo iz vodnjaka vodo in jo seveda shranilo v posode. Vodnjak so nato očistili in prilagodili priliv kapnice, ki je glavni vir tega vodnega zajetja. Mojstri iz Renč so folijo nepredušno zavarili s toplim zrakom. Pri delu, ki bi sicer lahko postalo nevarno, so se zavarovali z vpihavanjem kisika v vodnjak.

 

Tako saniran vodnjak ima desetletno garancijo in upati je, da vsaj toliko let ne bo več puščal. “Ravno ta garancija nas je prepričala, da smo pristali na to nepredvideno naložbo, vredno 1500 evrov,” je zadovoljna ob uspešno opravljenem posegu dejala Darinka Dekleva, predsednica bistriškega planinskega društva.

 

Planinsko kočo na Snežniku, zgrajeno na ostankih nekdanje italijanske vojaške opazovalnice, so pred leti poimenovali po dolgoletnem društvenem predsedniku Dragu Karolinu. Karolin je bil pobudnik in vodja gradnje leta 1958, koča pa je bila dograjena in popravljana s prostovoljnim delom zagnanih planincev. V začetni fazi ob pomoči tedanje JLA, pozneje pa ob delu številnih domačih obrtnikov. Tudi sedanje vodstvo PD nadaljuje to tradicijo.

 

“Ljubitelje Snežnika, zveste obiskovalce in člane planinske organizacije, vabimo in prosimo, da podprejo naša prizadevanja. V koči smo v ta namen postavili skrinjico, v kateri zbiramo prostovoljne prispevke za njeno vzdrževanja,” poziva k sodelovanju obiskovalce Snežnika predsednica Deklevova. Tisti, ki želijo prispevati brez vzpona na Snežnik, pa lahko donacijo nakažejo na račun PSD Snežnik: 10100 003 235 4733 (s pripisom “Za vzdrževanje koče na Snežniku”.

 

Tomo Šajn

Povezava do izvirnega članka.