V letošnjem letu je po dolgoletnem premoru zopet zaživela primorska orientacijska liga. Prvo dejanje se je v soboto 17. oktobra odvijalo v Podgorju. Tekme se je udeležilo 15 ekip v različnih kategorijah. Za prvo tekmo je to kar lepa številka. PD Snežnik Ilirska Bistrica je prispeval dve ekipi.

 

V soboto zjutraj smo se po zapletenem logističnem postopku v Kozini zbrali trije Andreji, Špela, Damjan, Teja, Janina, Luka in Denis. Hitro smo nadaljevali do Podgorja, da ne bi zamudili začetka tekme. Strah se je izkazal za neupravičen, saj smo na prizorišče prišli med prvimi. Po uvodnih pozdravih in razglasitvi startne liste se je začelo zares. Vsaka ekipa je najprej morala rešiti teoretični test, ki je bil sestavljen iz vprašanj iz planinske šole, splošnega planinskega znanja ter nalog iz vrisovanja. Nato pa je sledilo iskanje kontrolnih točk po bližnji in daljni okolici.

 

Naša starejša ekipa se je na začetku nekoliko lovila z iskanjem KT1, naprej pa je šlo brez težav, saj nam je Maruška, vodja MDO na KT2 postregla čaj, ki nam je dal nove moči. Tako smo na progi našli vseh 9 KT. Tudi točke z nalogami nam niso delale problemov. Mlajša ekipa se je na progi prav tako dobro odrezala ter prišla zadovoljna v cilj, pa čeprav je kakšno točko vmes izpustila.

 

Ob prihodu v cilj, smo vsi tekmovalci dobili joto in čaj. Nato smo še nekoliko počakali in sledila je razglasitev rezultatov. Mlajša ekipa, ki je tekmovala v kategoriji C (srednješolci) je zasedla tretje mesto, starejša ekipa, ki je tekmovala v kategoriji D (člani nad 27 let) pa prvo mesto. Uvrstitvi obeh ekip sta dobra motivacija za nadaljnji razvoj planinske orientacije v našem društvu.

 

Na koncu bi še pohvalil vse, ki so prispevali k izvedbi prve tekme v primorski ligi. Upam, da bo ta zares zaživela. Še posebna zahvala pa gre Jasmini, organizatorki tekme v Podgorju.

 

Se vidimo decembra v Vipavi.

 

Andrej Barovič