Tudi to leto smo se mladi planinci z ogromno energije odpravili proti zabavam na snegu. V petek 2.1. ob 18.00 smo iz Kranjske gore štartali proti Tonkini koči pod Vršičem. Nekaj časa smo hodili po asfaltirani cesti, nekaj pa po snegu. Ob prihodu na kočo smo se napokali s hrano, odšli v sobo s 14 ležišči in sladko zaspali.

Naslednji dan smo vstali ob 7.00 in pojedli odličen zajtrk, ki so ga pripravile kuhar`ce v koči. Ker imamo navado, da nikoli ne mirujemo, smo si želeli osvojiti Slemenovo špico, vendar smo se med potjo morali vrniti, saj se je sneg preveč udiral, ker pot ni bila zgažena. Poiskali smo prostor za spuščanje s cepini. Zelo smo uživali, nekateri celo delali prevale. Naredili smo tudi bivak za eno osebo. Na poti nazaj smo se ustavili pri Tičarjevem domu. Ker je bil zelo lep sončen dan smo uživali na soncu in pojedli malico. Naučili smo se kako uspešno najti osebo, ki jo je zasul plaz – iskali smo žolne. Plazovna žolna je na turi namenjena iskanju prijatelja, če ga zasuje plaz. Ob prihodu v Tonkino kočo smo si preoblekli mokra oblačila in šli na špagete ter odličen njami štrudelj. Ker je bil že večer smo se zadrževali blizu koče. Naučili smo se uporabljati sondo, s pomočjo katere najdemo osebo tudi 3m globoko pod snegom. Pred spanjem smo imeli še družabni večer z veliko smeha.

V nedeljo smo si privoščili malo več spanca in se po zajtrku razdelili v dve skupini. Ena se je pri Andreju Grlici naučila uporabljati dereze in s cepinom hoditi v poledenel hrib. Druga skupina pa je pri Andreju Baroviču uporabljala krplje za hojo po snegu. Med seboj smo tudi tekmovali. Ker je čas zelo hitro minil smo se počasi morali odpraviti nazaj v dolino in se posloviti.

 

Na zimovanju smo se naučili veliko novega, kar je potrebno vedeti pozimi, ko si zaželimo obiskati gore, kajti takrat smo v večji nevarnosti kot poleti. Na nas prežijo zdrsi, plazovi, UV žarki, podhladitev, … Zato moramo imeti ustrezno opremo: lavinski trojček(žolna, lopata, sonda), pribor prve pomoči, dereze, cepin, astro folija, sončna očala, kremo za sončenje, rezervne rokavice, pokrivalo, oblačila, dovolj hrane in tople pijače.

 

Toliko za letos, več pa na prihodnjem zimovanju.

 

Janina Ogrin