18. junij 2016

 

Ob dnevu otvoritve Slovenske turno kolesarske poti je tudi v Ilirski Bistrici potekala kolesarska tura, s katero smo prevozili del poti od Ilirske Bistrice do Velike Milanje.

 

Po dolgotrajnem deževju in kislemu vremenu smo se prebudili v sončno sobotno jutro, ki je obetalo lep dan, kot nalašč za obisk narave in bližnjih vrhov. Na izhodišču se je zbralo dvajset kolesarjev. Od tam smo se pod budnim očesom vodnikov Matica in Denisa odpravili skozi mesto do Gabrja, ter pot nadaljevali po makadamu do Črnih Njiv. Skozi cvetoče travnike in po pobočju Volovje rebri smo se povzpeli do Velike Milanje, kjer smo si privoščili kratek počitek in uživali v razgledih na okoliške vrhove, Snežnik, Brkine, Čičarijo in Kvarner.

 

Na tem mestu smo Turno kolesarsko pot zapustili in nadaljevali preko Mrzlega dola do Bistrške bajte in se po starih poteh spustili mimo Kozleka v v Bistrico, kjer smo prijetno druženje zaključili z zasluženo pijačo. Vsi prisotni smo bili enotnega mnenja, da bomo takšno turo še kdaj ponovili.

 

Boštjan Primc

Foto: Simon Špilar