Več kot 120 pohodnikov in skoraj 40 kolesarjev z Bistriškega, z Reke, Trsta, slovenske Istre in drugih krajev se je včeraj kljub slabi vremenski napovedi zbralo na Sviščakih. Planinsko društvo Snežnik je namreč v počastitev 110-letnice društva in 15-letnice Planinske skupine Bazovica z Reke pripravilo celodnevne aktivnosti, ki so se zaključile s popoldansko slovesnostjo na Sviščakih.

 

Jasno nebo in toplo sonce sta zjutraj na Sviščakih pričakala okrog štirideset kolesarjev in stotino planicev iz domačega Planinskega društva Snežnik in planinske skupine Bazovica z Reke, ki je tudi članica PD Snežnik, Obalnega planinskega društva Koper in Slovenskega planinskega društva iz Trsta.

Od tam so se kolesarji podali na 63 oziroma 40 kilometrov dolgo kolesarsko turo po Evropski poti skozi snežniške gozdove pod vodstvom turno kolesarske sekcije PD Snežnik, pohodniki pa so se povzpeli na 1796 metrov visoki Snežnik. Dopoldne jih je sicer presenetila ploha s točo, a se je vreme hitro spet zjasnilo. Nekaj se jih je podalo tudi na daljši in zahtevnejši vzpon po slovenskem delu Poti prijateljstva Snežnik-Snježnik.

Jubileja bistriškega planinskega društva in hrvaške planinske skupine so počastili tudi Planinska zveza Slovenije (PZS) in Hrvaška planinska zveza (HPS). Predsednika obeh sta priložnost izkoristila za vsakoletno tradicionalno srečanje obeh zvez. “Letošnje srečanje na Sviščakih ni naključno izbrano, saj se prav na tem območju srečujejo planinci bistriškega planinskega društva in hrvaške planinske skupine Bazovica z Reke. Take oblike sodelovanja med društvi zelo podpiramo,” je povedal predsednik PZS Bojan Rotovnik. Sodelovanje med slovenskimi in hrvaškimi planinci je namreč staro toliko kot planinska organizacija.

Prijateljstvo med slovenskimi in hrvaškimi planinci je že od nekdaj prisotno, saj hrvaški planinci zelo pogosto obiskujejo slovenske gore. Smo zelo blizu, vaše planine pa so čudovite,” je dejal predsednik HPS Hrvoje Kraljević. Praznovanje so sklenili s slovesnostjo na Sviščakih, na kateri so podelili priznanja zaslužnim članom PD Snežnik in planinske skupine Bazovica, ki je ob 15-letnici prejela zlati častni znak PZS.

 

Katja Kirn Vodopivec

Vir

 

Na tej povezavi najdete še en zapis spletnega dnevnika Primorske novice o našem jubileju.

 

Posnetek radijske oddaje ‘Primorski kraji in ljudje‘ z Radia Koper:

 

Prav tako vabljeni k ogledu prispevka z oddaje ‘Slovenska kronika‘ RTV Slovenije: