Valvasorjev dom pod Stolom je med 22. in 25. junijem 2017 gostil zaključno usposabljanje že desete generacije turno-kolesarskih vodnikov 1.

 

Turno-kolesarska sekcija PD Snežnik ne počiva niti v teh vročih junijskih dneh, ko so temperature v dolinah že presegle 30 st. C. Medtem ko smo v domačem okolju aktivni predvsem v delu z mladimi – gorsko-kolesarski krožek je na sporedu dvakrat tedensko tudi med poletjem – sva se Lovrenc in Simon udeležila zaključnega usposabljanja turno-kolesarskih vodnikov pod Stolom v Karavankah.

 

Tam se nas je na trenutke dokaj napornega izobraževanja udeležilo skupaj 21 kandidatov. Predavanja, podprta s praktičnimi vajami, so potekala od jutra do večera, vmes pa smo opravili še dnevne ture po planinah pod Stolom. Pridobili smo različna znanja od fizične priprave in prehrane, psihologije vodenja, prve pomoči, popravil kolesa, zgodovine turnega-kolesarstva, orientacije in zakonodaje.

 

Na turah smo pod nadzorom izkušenih inštruktorjev pridobljeno znanje pretopili še v prakso in se prvič znašli v vlogi vodnikov. Zadnji del izobraževanja nas je 23 kandidatov (priključila sta se še 2 kandidata iz preteklih let) uspešno zaključilo v nedeljo, ko smo opravili z izpitom in izpitno turo.

 

Do zaključka izobraževanja in pridobitve naziva turno-kolesarski vodnik nas čaka še priprava seminarske naloge in pet kolesarskih tur pod nadzorom mentorja.

 

Za zaključek bi se Lovrenc in Simon ob tej priložnosti zahvalila celotni ekipi mentorjev in predavateljev. Njihovo znanje in izkušnje nam bodo prišle še kako prav pri bodočem delu. Zahvala gre tudi ostalim kandidatom. Med nami so se spletla številna nova prijateljstva in verjamem, da se bomo v bodoče še pogosto srečali!