Bil sem del že dvanajste generacije turno kolesarskih vodnikov, na usposabljanju med 7. in 16. septembrom, ki se je tokrat izvajalo na našem Mašunu.

 

Poletne počitnice so mimo, v društvu pridno organizirajo planinske izlete, turno kolesarska sekcija pa pridobiva nove vodnike.

 

Planinska zveza Slovenije je dvanajsto izobraževanje izvedla v sodelovanju z RDO Zeleni Kras. Izobraževanja, ki je potekalo dva konca tedna se je udeležilo osem kandidatov, sem se udeležil kot član PD Snežnik Ilirska Bistrica.

 

V Gozdni hiši Mašun so od jutra do večera potekala predavanja, kjer smo kandidati pridobivali znanja s področja vodenja, opreme, psihologije, orientacije, varstva narave, prehrane, zgodovine turnega kolesarstva, fizične priprave in prve pomoči. Teoretično znanje smo pod mentorstvom izkušenih vodnikov in vaditeljev utrjevali na turah v okolici, manjkalo pa ni niti izpopolnjevanje tehnike vožnje kolesa.

 

Zadnji dan izobraževanja smo kandidati opravili preverjanje pridobljenega znanja in izpitno turo, kjer smo se pod budnim očesom mentorjev prvič znašli v vlogi kolesarskega vodnika.
Do dokončne pridobitve naziva Turno kolesarski vodnik 1 me čaka še priprava seminarske naloge in izvedba samostojne kolesarske ture pod nadzorom mentorja.

 

Na usposabljanju smo kandidati pridobili širok nabor veščin, katere so nam podajali predavatelji z dolgoletnimi izkušnjami na svojem področju.

 

Planinski zvezi Slovenije, Planinskemu društvu Snežnik, RDO Zeleni kras ter vsem predavateljem in mentorjem bi se rad zahvalil za njihov trud in organizacijo usposabljanja. Zahvalil bi se tudi ostalim kandidatom, saj je bilo v njihovi družbi še prijetnejše. Verjamem, da so se med nami stkale prijateljske vezi, in se bomo tudi v bodoče še srečevali.

 

Boštjan Primc