Turno-kolesarska sekcija PD Snežnik vabi v soboto, 13.10.2018, na turno-kolesarski izlet na Sveto trojico pri Pivki. Pot nas bo od Slovenski vasi pri Pivki vodila na Sveto Trojico. Po tem ko se bomo naužili razledov se bomo spustili nazaj proti izhodišču. Če bo čas dopuščal si bomo ogledali tudi Petelinjsko jezero.

 

Kratek opis:
Srednjezahtevna turno kolesarska tura na 1106 metrov visoko Sveto Trojico Izhodišče ture je Slovenska vas, od koder se bomo pa dobrem makadamu podali v smeri JV. Po prevoženih 2 km od izhodišča se bomo na križišču priključili makadamski poti, ki iz Trnja vodi proti Javornikom in Sveti trojici. Zavili bomo levo. Poti, ki se v smeri SVvzpenja proti Javornikom bomo sledili še kilomter in pol, nakar bomo pri kažipotu za Sveto Trojico ponovno zavili levo.

 

Po še vedno makadamski poti bomo začeli 10 km vzpon (v2), ki v zadnjem kilometru inv3 preide na strmejši kolovoz s slabšo podlago (v3-v4). Pot nas iz gozda popelje na vršna travna pobočja, kjer bomo na naši levi ugledali cerkev SV.Trojice, do katere nas loči še nekaj minut vožnje. Na vrhu z betonskim obeležjem se bomo okrepčali z malico in pijačo iz nahrbtnika in se naužili razgledov na Nanoško planoto, Pivško podolje, Javornike, Snežnik, Vremščico in hribe Hrušice. Ob dobri vidljivosti nam ne uide niti pogled na morje v Tržaškem zalivu.

 

Z vrha se bomo v smeri J spustili po enoslednici najprej do kolovoza. Ko ga dosežemo bomo zavili desno in se počasi spustili do kamna z vklesanim angelom in markacijo. Tik za kamnom bomo zavili ostro levo. Po markirani enoslednici se bomo začeli spuščati proti vasi Trnje, Po 2.7 km bomo dosegli makadamsko cesto. Zavili bomo desno in se začeli rahlo spuščati v smeri Trnj. Najprej bomo dosegli križišče s smerokazom za Sveto Trojico. Nakar nas bo čez 200 metrov čakalo naslednje križišče na katerem bomo zavili desno v smeri Petelinjskega jezera. Po kolovozu se bomo vrnili do izhodišča.

 

Pot je primerna za gorska kolesa z vsaj prednjim vzmetenjem in profiliranimi gumami. Na celotni poti ni tekoče vode in možnosti za okrepčitev, zato jo vzemite s seboj v zadostnih količinah. Isto velja za hrano.

 

Osnovni podatki:
Izhodišče: Pakirišče pri Ekomuzuju Pivških presihajočih jezer(Slovenska vas pri Pivki)
Začetek zbiranja: 08:15
Začetek ture: 08:30
Trajanje: cca 3-3.5 ur
Težavnost: vzpon V4-V5, spusti S3
Dolžina: 20,9 km Skupni vzpon: 670m

 

POGOJI ZA UDELEŽBO! Primerna psihofizična kondicija. Brezhibno gorsko kolo z vsaj prednjim vzmetenjem in profiliranimi gumami. Obvezna kolesarska čelada, zaščitne rokavice in očala. V nahrbtniku obvezna rezervna zračnica, tlačilka, set za krpanje zračnic, hrana in pijača v zadostnih količinah ter kolesarska vetrovka. Priporočljivi lahki ščitniki za kolena in roke.

Izlet organizira: Turno-kolesarska sekcija PD Snežnik, vodnik: Simon Špilar

Zaradi lažje organizacije in obveščanja obvezne prijave na mail: spilar.simon@gmail.com, tel: 040 709 775. V primeru izredno slabega vremena bo izlet odpovedan ali prestavljen. O vsem boste obveščeni preko spletne strani PD Snežnik in preko kontaktov, ki jih boste pustili ob prijavi.

Izleta se udležujete na lastno odgovornost! Upoštevajte navodila vodnikov! Skrbite za naravo!