Turno-kolesarska sekcija PD Snežnik vabi v nedeljo, 25.3.2018, na turno-kolesarski izlet na Vrh (777mnv). Pot nas bo od Črnih njiv nad Ilirsko Bistrico vodila do vasi Šembije, od tam se bomo nad Podtaborsko steno povzpeli na greben, ki nas bo popeljal do Vrha.  Po tem ko se bomo naužili razgledov, se bomo spustili nazaj proti Šembijam. Sledi vzpon mimo Tuščaka in Klobuka ter nato spust na izhodišče.

Kratek opis:

Srednja do zahtevna turno kolesarska tura pa po jugozahodnem, v travnike in borove gozdove odetem obrobju Snežniške planote. Izhodišče ture so Črne njive, izravnava nad Ilirsko Bistrico, od koder se bomo pa dobrem makadamu in kolovozu podali v smeri severa.

Po krajšem spustu od izhodišča se bomo na križišču priključili Slovenski turni kolesarski poti. Po vzponu mimo Stražice bomo SPTK zapustili, zavili levo in se po kolovozu spustili proti vasi Šembije. V Šembijah bomo prečkali glavno cesto Knežak-Ilirska Bistrica. Skozi vas se bomo priključili kolovozu v smeri Podtabra. Tik preden se začne asfaltni spust proti tej vas, bomo zavili desno na utrjen kolovoz. Tik nad slikovito Podtaborsko steno se bomo povzpeli na neizrazit greben. Kolovoz nad steno preide v enoslednico, na kateri vzpon doseže zahtevnost V4-V5.

Na neizrazitem prevoju nas čaka zagrajen pašnik. Ograje ne bomo prečili, temveč bomo po enoslednici nadaljevali po grebenu v smeri SV. Vseskozi se držimo vrha grebena.

Tik pred Vrhom najprej dosežemo kovinsko palico s smernimi tablami, čez kakih 20 metrov pa nas čaka še kamnitim zidom obdani Vrh. Od Vrhs se bomo po enoslednici spustili v smeri vzhoda. Nižje enoslednica preide v kamnit kolovoz po katerem se bomo spustili (S3) do glavne, asfaltne ceste med Knežakom in Ilirso Bistrico.Mimo vasi Šembije se bomo po makadamski cesti povzpeli v smeri Velike Milanje. Kmalu po izravnavi se bomo po kombinaciji enoslednic in kolovozov povzpeli na sedlo JZ od vrha Klobuk. Od tam se bomo po enoslednici mimo Volčjega hriba spustil nazaj do izhodišča. Pot je primerna za gorska kolesa z vsaj prednjim vzmetenjem in profiliranimi gumami. Razen na izhodišču na celotni poti ni tekoče vode, zato jo vzemite s seboj v zadostnih količinah.

Osnovni podatki:

  • Izhodišče: Pakirišče pri Baru Črne njive (nad Ilirsko Bistrico v smeri Sviščakov)
  • Začetek zbiranja: 13:30
  • Začetek ture: 14:00
  • Trajanje: cca 3:30 ur
  • Težavnost: vzpon V4-V5, spusti S3
  • Dolžina: 18.8 km Skupni vzpon: 700 m

POGOJI ZA UDELEŽBO! Primerna psihofizična kondicija. Brezhibno gorsko kolo z vsaj prednjim vzmetenjem in profiliranimi gumami. Obvezna kolesarska čelada, zaščitne rokavice in očala. V nahrbtniku obvezna rezervna zračnica, tlačilka, set za krpanje zračnic, hrana in pijača v zadostnih količinah ter kolesarska vetrovka. Priporočljivi lahki ščitniki za kolena in roke.

Izlet organizira: Turno-kolesarska sekcija PD Snežnik, vodnik: Simon Špilar

Zaradi lažje organizacije in obveščanja zaželjene prijave na mail: spilar.simon@gmail.com, tel: 040 709 775 ali 031 610 366 ali preko FB strani dogodka. V primeru izredno slabega vremena bo izlet prestavljen na kasnejši datum. O vsem boste obveščeni preko spletne strani PD Snežnik, dogodka izleta na facebooku in preko kontaktov, ki jih boste pustili ob prijavi. Pred in po turi se bo mogoče okrepčati v Baru Črne njive.

Izleta se udležujete na lastno odgovornost! Upoštevajte navodila vodnikov! Skrbite za naravo!