PD Snežnik Ilirska Bistrica za odlično ekipo vodnikov PZS in reševalno skupino GRS je že dvanajstič organizirala zimski tečaj varne hoje v gorah za planinsko skupino Bazovica, ki so se ji letos pridružili tudi člani PD Opatija. Na Sviščakih je se zbralo 19 pohodnikov/tečajnikov in štirje izvajalci. Plan je bil preprost. Šli smo proti Snežniku, za nazaj grede pa bomo izvedli nekaj prikazov, nasvetov in informacij, na kaj vse moramo biti pozorni, ko se pozimi odpravimo v zasnežene gore.

 

Tisti, ki so čutili, da je Kapitanova bajta primeren cilj dneva, so se s spremstvom vrnili. Naslednji so se odločili, da ne bodo kljubovali močni burji, ki je pihala pod vrhom Snežnika. Sama sem se odločila, da se preizkusim v burji in nadaljevala pot z desetimi junaki in junakinjo. Uspelo nam je premagati “himalajsko/ snežniške” razmere. Ne vem, kako bi izmerile veter naprave. Vem pa, da je tako pihalo, da sem težko zabadala palico v sneg. Z mislijo, da nas v topli koči čaka oskrbnik Andrej z ekipo, smo stisnili zobe in dosegli cilj.

 

Pot nazaj je bila bistveno manj naporna. Na Sviščakih pa je bilo kot na Havajih! Privoščili smo si topel slasten obrok in izvedli preostanek tečaja, pokramljali in obljubili , da se še srečamo. Juhu.

 

Darinka Dekleva

 

Foto: Darko Mohar