V soboto, 8. julija 2023, smo planinci PD Snežnik Ilirska Bistrica in HPD Platak znova odprli Pot prijateljstva, ki povezuje Veliki Snežnik s Snježnikom in s tem povezuje tudi dve državi in dva naroda. Kot je poudarila predsednica PD Snežnik je bila meja le navidezna ločnica med dvema državama, ljudje ob meji pa so kljub temu ostali prijatelji in se družili.

Ideja o obnovitvi poti je tlela že nekaj časa, z odprtjem meje pa je zaživela. Člani PD Snežnik in PD Platak so v kratkem času s pomočjo markacistov primorskih in tudi italijanskih planinskih društev očistili in markirali celotno pot na slovenski strani.

Zahvaljujemo se podjetju Frank d. o. o., ki nam je izdelalo in doniralo nove table in skrinjice. Posebna zahvala za vložen trud velja tudi Dekleva Vladimirju, Lučič Marku ter Zidar Nataši, brez katerih bi obnova vsekakor potekala dlje. Zahvaljujemo se tudi županu dr. Gregorju Kovačiču, ki je z nami prehodil celo pot, na cilju pa nagovoril zbrane in se jim zahvalil. Zahvala gre tudi predsedniku PZS Jožetu Rovanu in predsedniku HPS Darku Berljaku, da sta prepoznala pomembnost ponovnega odprtja Poti prijateljstva in prišla na odprtje.

Pot je res čudovita, a tudi zahtevna. Več informacij najdete spodaj.

Klikni: ZLOŽENKA ZA ŽIGE

Opis poti je na voljo spodaj:

SLOVENSKO – OPIS POTI

HRVATSKI – OPIS PUTA

ENGLISH – TRAIL DESCRIPTION

Foto: Anže Štajnrajh