Učenje, šolanje, povezava lepega in koristnega veseli planince Bazovice. Po lanjskem so se tudi letos odločili za sodelovanje na učnem vikendu (23. do 25. avgusta) v Šolskem centru Planinske zveze Slovenije v Bavšici ki so ga organizirali pridni vodniki PD Snežnik iz Ilirske Bistrice.

Čez trideset članov se je zbralo že v petek, ko je tudi Andrej Mohar odprl učni vikend s predavanjem o prehrani v gorah. Kljub utrujenosti so vsi udeležnci pozorno poslušali predavanje, saj so spoznanja ki so jih slišali lahko uporabili že naslednje jutro. Spat se je šlo zgodaj saj je v soboto bilo vstajanje v ranih jutarnjih urah. Podeljeni v štiri skupine so se podali na Bavški Grintavec, Rombon, koto 1313. Najdlje je spala četrta skupina ki se je odločila za obisk Lepene in sprehod ob Soči.

Kljub slabi vremenski napovedi za vikend je sobota prinesla lepo in sončno vreme ki je vzdržalo cel dan tako da so vse skupine osvojile tisto kar so nameravale. Celo več, saj se je prva skupina povzpela še na Mali Bavški Grintavec in Kanjo.

V večernjih urah sta sledila še dva predavanja. Zdravnica Paola Trupac je spregovorila o prvi pomoči in Damjan Pipan o slovenskih gorah. Kljub prehojeni dolgi poti in veliki nadmorski višini so vsi pridno poslušali in sodelovali pri izvedbi predavanj.

Večer se je zaključil s kresom in pogovori ki so trajali dolgo v noč. Dež ki je začel padati v nedeljo zjutraj ni uničil lepega vzdušja v katerem je potekalo pranje in čiščenje (kot bi se reklo v čisti slovenščini ‘pucanje’) stavbe. Na koncu še kratki zaključni pogovor, skupni posnetek vseh udeležencev in odhod proti domu ki ga je vsaka skupina dodatno iskoristila za akcijo ‘Spoznajmo Slovenijo’.

Člani PS Bazovica zahvaljujejo za izvedbo učnega vikenda vodnikom PD Snežnik iz Ilirske Bistrici ki so na čelu z Andrejem Grlico ponovno odlično organizirali dogajanje. In upajo da bo tak vikend spet na sporedu naslednje leto, saj učenja ni nikoli dovolj in tudi prelepih hribov na Soškem ki vabijo na obisk je še zelo veliko.

Darko Mohar