Od letošnjega Mladinskega gorniškega tabora je minilo že mesec dni, kar je dovolj časa, da se vse misli in občutki postavijo na svoje mesto ter nam povedo zgodbo letošnjega tabora.

 

Letos smo taborili v dolini Lepena, v neposredni bližini sotočja Lepence in Soče. Vse okoli nas so se dvigovale trentarske gore. Sam taborni prostor je bil zelo dobro urejen, saj ga tolminski taborniki uporabljajo za vsakoletna taborjenja.

 

Kot vsako leto smo tudi letos imeli seznam predvidenih dejavnosti na taboru. Vsako leto izvedemo nekaj izmed njih, vseh pa nikoli ne moremo, saj nam vedno vsaj malo ponagaja vreme. Letos je bilo to zelo dobro. Tako dobro in sončno, da je spet vplivalo na naš program. Zaradi velike vročine in sončne pripeke smo se na ture odpravljali izredno zgodaj. Bujenje ob 4h je bil kar pogost prizor. Na ta način smo prehiteli sonce ter se v dolino vrnili še pred najhujšo vročino. Na taboru smo osvojili Krn, Veliko Babo, Mangrt, Svinjak, vrh Pri Banderi, povzpeli pa smo se še do koče pri Krnskih jezerih, zapuščene vasi Lemovje ter se sprehodili ob soški poti ter si ogledali Šunikov vodni gaj. Visoke temperature in bližina mrzle Soče so doprinesli k temu, da je letošnji tabor, v isti meri kot planinstvo, zaznamovalo tudi plavanje. Kljub vsemu pa nismo le ležali ob Soči. Imeli smo delavnice planinskih vozlov, prve pomoči ter orientacije. Po nekaj letih suše smo letos ponovno izvedli orientacijsko tekmo, lov za skritim zakladom ter bivakiranje. V prostem času smo igrali karte, se igrali, peli pesmi, po sončnem zahodu pa smo odigrali tudi kakšno partijo nogometa. Sredo nam je popestrila nevihta s točo. Ta dan smo preživeli v taboru, kjer smo šotore pripravili na prihajajočo nevihto ter vse stvari spravili pod streho. Nevihta k sreči ni pustila posledic, tako da je bilo v četrtek že vse po starem-vroče. Tabor smo zaključili s tradicionalnim krstom ter planinskimi porokami. V soboto je sledila le še dolga vožnja domov.

 

Preživeli smo prijeten poletni teden ob Soči pod viskomi trentarskimi gorami. Letošnji tabor je zaznamovala vročina, že zdaj pa me zanima, kaj bo zaznamovalo tabor prihodnje leto.

 

Andrej Barovič, vodja tabora