Jesenska tura na Veliko Milanjo in Šestanov hrib.

 

Komisija za turno kolesarstvo PZS je na tradicionalno jesensko turo povabila najprej v soboto, 27.oktobra 2018, vendar se je indijansko poletje odločilo posloviti in tako je bila tura prestavljena na nedeljo, 4. novembra. Padavine so bile vsak dan obilnejše in nič ni kazalo, da bo deževnih dni konec. Proti koncu tedna se je začelo vreme vseeno spreminjati in nam naklonilo sončen vikend z obeti rahle burje. Na prijeten jesenski dan se nas je zbralo 22 kolesarjev, ki smo na turo krenili iz Črnih Njiv po Slovenski turno kolesarski poti (STKP), ki smo jo za to priložnost opremili še z usmerjevalnimi tablami.

 

Kolesarska pripravnika Boštjan in Mitja smo za zadnji preizkus dobila čast organizirati kar jesensko turo KTK. Da naloga ne bi bila prezahtevna, sta nama na pomoč priskočila še Grega in Miha. Pot nas je vodila na sleme Gur, kot domačini imenujemo skrajne jugozahodne obronke snežniške planote, katere so nekdaj uporabljali za pašo živine in košnjo trave. Raztezajo se od Milanke (948 m) preko Volovje rebri in Velike Milanje (1099 m) pa vse na jugovzhod do Šestanovega vrha (1194 m), Malega Razborja (1235 m), Velikega Razborja (1300m) in Goljaka (1145 m) nad vasjo Zabiče. Iz vrhov se razprostira lep razgled na gozdove Snežniške planote s Snežnikom, na Brkine, na Čičarijo z Učko in Slavnikom, Vremščico, Nanos in Kvarnerski zaliv ter Cres in Krk.

 

V hladnem jutru smo se zbrali na Črnih Njivah, se okrepčali z napitkom in rogljički, nastavili kolesa in se razmigali. Pot se je kmalu pričela vzpenjati proti grebenu Klobuka in nas prijetno ogrela, tako da smo kmalu odložili kolesarske jakne. Na vzponu proti Milanji, kjer nas je grelo tudi jesensko sonce, so temperature postale prav poletne. Do vrha smo se odpravili peš in postanek izkoristili za odtis žiga v dnevnik STKP, za uživanje v razgledih, okrepčilo in obisk skalnega osamelca, Zoba, ki dominira pod vrhom Velike Milanje. O napovedani burji ni bilo niti sledu, zato smo lahko posedeli v suhi travi in se nastavljali prijetnim sončnim žarkom.

 

Pot se je nadaljevala preko visokih travnikom ob liniji utrdb Alpskega zidu mimo Trnovske bajte v hlad Mrzlega dola. Da se tura ne bi prehitro končala smo odkolesarili mimo Mrzlih dolin do vznožja Šestanovega hriba, kjer smo se po starih poteh za spravilo sena spustili čez travnike do roba planote ter čez pobočje prispeli v doline za grebenom Kozleka. Čakal nas je še uživaški spust po razgibanih stezicah in vlakah ter po gorsko kolesarski poti Borovci nazaj do Črnih njiv. Za konec smo naredili še skupinsko sliko, na kateri je vidnih 22 zadovoljnih kolesarjev.

 

Turo smo zaključili v Gostilni in Pizzeriji Triglav, kjer so poskrbeli, da smo si udeleženci povrnili vse izgubljene kalorije in tekočine.