V soboto, 20. 8. 2022 smo se v zgodnjih jutranjih urah odpeljali proti izhodišču že tretjega planinskega izleta za odrasle. Tokratni cilj je bila Kalška gora, 2047 m visoka gora v Kamniško-Savinjskih Alpah. Planinska vodnika Špela Kralj in Andrej Barovič sta izbrala manj obljudeno in neoznačeno lovsko pot. Neoznačena pot ne pomeni, da hodiš po brezpotjih, ampak zgolj to, da ni markirana.

 

Naše izhodišče je bilo nekoliko višje od izvira Kamniške Bistrice, pri velikem balvanu, ki se imenuje Žagana peč (812 mnv). Kar takoj smo zavili na stezo, ki je sprva vodila strmo skozi gozd, po dobri uri in pol pa so nas sončni žarki že dodatno greli, ko smo se čez visokogorske pode Kalce počasi vzpenjali med ruševjem in skalovjem. Tu so nam pri orientaciji pomagali t.i. možici, ki jih res ni manjkalo. Pod Kalškim grebenom smo se priključili označeni poti in pot nadaljevali do Kalške gore, ki nas je pričakala nekoliko vetrovna, a z lepim razgledom na sosednji Grintovec in Jezersko Kočno, Skuto ter nekoliko dlje tudi Veliko planino. Na vrhu smo se zadržali le krajši čas, saj nas je čakal nekoliko alpinistični spust proti Cojzovi koči na Kokrskem sedlu. Počasi in previdno se lahko premaga tudi takšne skalnate predele. Zadovoljni s svojimi plezalnimi sposobnostmi smo si pri že omenjeni Cojzovi koči (1793 mnv) privoščili daljši postanek za kavo in malico in tudi počitek.

 

Cojzova koča je dobila ime po bratih Žigi Zoisu (1747-1819), mentorju in mecenu slovenskih literatov, naravoslovcu in mineralogu ter po botaniku Karlu Zoisu (1756-1799). Trenutno jo obnavljajo, a normalno obratuje. Od koče vodijo poti na Grintovec (2558 m), Kokrsko Kočno (2520 m), Jezersko Kočno (2540 m), Skuto (2533 m) in seveda Kalško goro (2047 m).

 

Ko smo se dovolj odpočili in okrepčali, smo se podali po dokaj strmi, a uhojeni poti do našega izhodišča, ki smo ga srečno dosegli po slabih dveh urah spusta.

 

Tudi tokratni izlet si zasluži oceno odlično in veselimo se naslednjega izleta, ki bo 24. 9. 2022 na Ojstrico. Upamo, da bo takrat prijav že več.

 

Spremljajte objave na naši FB strani in spletni strani.

 

Fotografije: N. Zidar