V soboto, 18. 6. 2022 se nas je skupina dvanajstih podala po delu Premužićeve staze v NP Sjeverni Velebit. Izlet je vodila izkušena vodnica Mirjana Brumnjak ob pomoči Andreja Baroviča.

 

57 km dolga planinska pot je bila zgrajena v letih 1930-1933 in je del Velebitske planinske poti (VPP). Mi smo prehodili le del te poti in se naužili naravnih lepot, ki jih ponuja kraška pokrajina s skoraj nezemeljskimi kamnitimi skulpturami in čudovitimi razgledi na otoke Severnega Jadrana. Izhodišče se nahaja na urejenem parkirišču znotraj Nacionalnega parka (skupinska vstopnina 35 kun/osebo), kjer smo v kar svežih jutranjih temperaturah krenili po lepo utrjeni stezi, ki izmenjaje vodi mimo redkih travnikov, skozi bukov gozd in med kamnitimi gmotami zanimivih oblik. Junij je idealen čas za ljubitelje cvetja, saj so nas pisani cvetovi spremljali celot pot.

 

Za najboljše razglede smo se med potjo že skoraj alpinistično povzpeli na Gromovačo (1676 m) in na Crikveno (1641) ter se kljub močnemu vetru naužili pogledov na Kvarnerske otoke iz precej nenavadnega zornega kota.

 

Vračali smo se po isti poti in si za konec krajši odmor privoščili še pred planinskim domom Zavižan, kjer je padlo kar nekaj idej za nadaljnja potepanja po Velebitu. Se jih že veselimo!

 

Za več informacij o Premužićevi stazi v NP Severni Velebit klikni TUKAJ.

 

Avtor fotografij: Lovrenc Golle.