V planinskem domu na Sviščakih so zamenjali 25 oken in troje zunanjih vrat. Planinsko društvo Snežnik, ki upravlja z domom, je v zamenjavo dotrajanih oken in vrat vložilo 7000 evrov.

 

Planinski dom na Sviščakih so bistriški planinci pod vodstvom tedanjega društvenega predsednika Draga Karolina začeli graditi leta 1963. Nekdanjo manjšo Cankarjevo kočo so dograjevali in jo širili ter jo v zimi leta 1964 spravili pod streho. Do julija 1968, ko so dom odprli in ga predali namenu, so ta dokaj velik planinski objekt opremljali. Tedaj je dobil dom današnjo podobo.

 

V poznejših letih je društvo v skladu s finančnimi možnostmi objekt vzdrževalo in predvsem preurejalo njegovo notranjost. Eden največjih zalogajev je bila posodobitev in preureditev kuhinje, sanitarij in osrednjega prostora. Vmes pa so zamenjali tudi strešno kritino. V vseh 50 letih od izgradnje pa niso uspeli zamenjati dotrajanih lesenih oken in treh zunanjih vrat.

 

V vremenskih nevšečnostih na 1240 metrov visokih Sviščakih je bilo zaradi dotrajanih oken in vrat ogrevanje notranjosti zelo oteženo. “Od kar imamo nova okna, so vsi prostori bolj topli, kar se zelo pozna ob jutranji temperaturi. Prej je pihalo in ob deževnem vremenu tudi zamakalo skozi vsa okna,” je povedala oskrbnica Jadranka Čosič, ki že tretje leto skrbi za dom.

Za nova okna in njihovo zamenjavo je PD Snežnik plačalo 7000 evrov in kot je poudarila predsednica društva Darinka Dekleva, so zamenjavo oken, kot tudi nekatera notranja obnovitvena dela, v teh letih opravili z roko v roki z oskrbnico doma. “To pa kaže na dobro sodelovanje društva z oskrbniki,” je še dodala.

 

Obe sogovornici sta opozorili na pereč problem velike strehe, ki bi jo bilo treba nujno sanirati. Kritino so v prejšnjih obdobjih enkrat že zamenjali, sedaj pa bi bilo treba obnoviti tudi del ostrešja. To pa je zalogaj, ki ga planinsko društvo, kljub pomoči nekaterih dobrotnikov, ne bo uspelo opraviti brez večje družbene in občinske pomoči.

“Želimo si skrbno urejen in prijazen dom na Svičakih, saj je pomembna infrastrukturna točka, zavetišče za popotnike, baza v primerih reševanja izgubljenih ali poškodovanih planincev ter komunikacijsko središče prebivalcev Sviščakov,” je poudarila predsednica planinskega društva.

 

Tomo Šajn

Povezava do izvirnega članka.