Kljub mili zimi brez snega na primorskih hribih je planinska skupina KPD Bazovica iz Reke le dala v svoj program in izvedla za svoje člane že peti tečaj hoje in gibanja v zimskih razmerah. Pri tem je kar precej pomagala narava ki se je pravočasno pobrigala za dovolj snega in ledu na Snežniku. Po nekoliko bolj teoretičnih tečajih v prejšnjih letih je letošnja vaja bila praktična: hoja z derezami in cepinom in vzpon na 1796 metrov visoki Snežnik. Med drugim se je vadilo ustavljanja padca s cepinom na poledenelem pobočju ter prečenje strmih pobočij.

 

Izvedbo vaje so pripravili in omogočili gorski reševalci iz Ilirske Bistrice Vlado, Marko in Damjan ter vodniki planinske skupine Andrej in drugi Damjan.
Seveda da vse skupaj ne bi bila mogoče brez organizacijske pomoči predsednice PD Snežnik Darinke Dekleva.

 

Prvič v belo v tem letu oblečen Snežnik, idealne vremenske razmere brez vetrov ki so tod izredno pogosti in močni in sonce ki se je trudilo premagati oblake so omogočili brezhibno izvedbo.
Tečaj se je končal v poznih popoldanskih urah z pregledom rezultatov in kratkim druženjem v domu na Sviščakih.
Tečajnike je dom pričakal z novimi okni. Vzdrževanje koče sigurno ni enostavno. Zato tudi letošnja obnova doma ne bi bila mogoča brez pridnih rok bistrških planincev.

 

Fotografiral in zapisal: Darko Mohar