Kolesarska tura po odseku STKP Ilirska Bistrica – Velika Milanja

 

Datum izvedbe: sobota, 1. 10. 2016

Ura: zbor od 9:00 dalje, start 9:30

Izhodišče: terasa Gostilne in pizzerie Triglav na Cankarjevi ulici 26 v centru Ilirske Bistrice

Dodatne možnosti parkiranja (v primeru zaprte ceste zaradi sejma):

– za stavbo Občine Ilirska Bistrica

– nasproti stavbe Občine Ilirska Bistrica.

 

OSNOVNE ZNAČILNOSTI TURE:

 

– dolžina: 27 km

– višinska razlika: ~900 m

– skupna težavnost (1-7): 3

– težavnost vzponov: do V3

– težavnost spustov: do S4

– podlaga: kolovozi, makadam, enoslednice

 

OPIS POTEKA TURE:

 

Jesenska tura Komisije za turno kolesarstvo nas bo tokrat popeljala na obronke Rebri nad Ilirsko Bistrico, natančneje na najvišji vrh Volovje rebri, Veliko Milanjo. Celoten vzpon z obrobja Ilirske Bistrice do vrha Milanje bo potekal po trasi Slovenske turnokolesarske poti (STKP), ki je od svojega formalnega odprtja letošnjega junija že pošteno zaživela in razgibala kolesarsko srenjo.

 

Z vožnjo bomo pričeli ob 9:30, najprej vzdolž Cankarjeve, Prešernove in Gregorčičeve ulice, nato pa Ilirsko Bistrico zapustimo in kmalu sledi začetek strmega vzpona skozi Gabrje preko Rebrnic in naprej mimo Črnih njiv (v prvih ~4 km se trasa vzpne dobrih 300 višinskih metrov).

 

Nadaljujemo za Stražico ter po izravnavi mimo Klobuka, ob stiku z makadamsko cesto levo iz smeri Šembij pa se prične daljši, zmerno strm vzpon pod grebenom Volovje rebri v smeri Milanje (mestoma mehka, gruščnata podlaga). Na zaključku vzpona se odcepimo levo na kolovoz, ki mu sledimo v smeri od daleč vidnega skalnatega osamelca (Zob), pod katerim se po strmem travnatem kolovozu peš vzpnemo čisto na vrh Velike Milanje, ki predstavlja tudi eno izmed kontrolnih točk STKP (skrinjica z žigom in vpisno knjigo). Tik pod vrhom Milanje, v okolici razglednega skalnega Zoba, je predviden daljši postanek za počitek in okrepčilo.

 

Ob povratku se najprej spustimo preko travnate planote vzdolž linije bunkerjev Alpskega zidu, zatem nadaljujemo najprej v rahlem spustu, nato pa rahlem vzponu po makadamski cesti nad Mrzlim dolom, vse do Bistriške bajte v križišču z asfaltno cesto Ilirska Bistrica – Sviščaki.

 

Asfaltno cesto zgolj prečkamo in se usmerimo desno po ravninski gozdni stezici, čez cca. 250 m pa ostro levo na kolovoz/vlako, ki predstavlja začetek lepega spusta mimo Štange in Kozleka v vasico Jasen oz. v smeri izhodišča (vmes krajša izravnava in kratek vzpon čez Vrbiški dol). Večji del spusta poteka po lepih in razgibanih stezah in vlakah!

 

OPREMA:

 

– tehnično brezhibno gorsko kolo (zaželjeno z vsaj prednjim vzmetenjem),

– zaščitna oprema (čelada, rokavice, vetrovka),

– osebna oprema turnega kolesarja (prva pomoč, hrana, zadostna količina pijače),

– zaradi mestoma značilnega kraškega terena (kamenje, trnje) so v osebni opremi nujni tlačilka, vsaj ena rezervna zračnica in komplet za krpanje.

 

KORISTNE INFORMACIJE:

 

– Tura je srednje zahtevna, zgolj daljši vzpon v prvem delu nekoliko prezrači pljuča in zapeče v nogah

– Na sami turi ni planinske koče ali druge postojanke, tako da je vsa hrana in pijača iz nahrbtnikov. Po zaključku ture bo na voljo kakovostna regeneracija v Gostilni in pizzerii Triglav!

– Predviden neto čas vožnje je ~3 ure. Z zadostnim številom postankov bomo turo ustrezno podaljšali.

– Vsi udeleženci vozimo na lastno odgovornost in smo dolžni upoštevati navodila in priporočila vodij ture.

– V primeru dežja bo tura prestavljena za en teden (sobota, 8. oktober 2016). Vse morebitne spremembe bodo pravočasno objavljene (Spletna stran KTK, FB dogodek).

– Zaradi lažje organizacije so prijave zaželjene. Prijave in vsa dodatna vprašanja na: matic222@gmail.com, 031 809 871 ali preko FB dogodka.

– Udeležba na turi je brezplačna.