Turno-kolesarska sekcija PD Snežnik vabi v soboto, 14.10.2017, na turno-kolesarski izlet po grebenu Volovje Rebri nad Ilirsko Bistrico. Pot nas bo od Črnih njiv nad Ilirsko Bistrico vodila do Milanke, sledilo bo prečenje po grebenu Volovje rebri, vzpon na Veliko Milanjo, spust po stari Jasenski poti na Sela in nato povratek na Črne njive.

 

Kratek opis:

Srednja do zahtevna turno kolesarska tura pa po jugozahodnem, v nepregledne travnike odetem obrobju Snežniške planote. Izhodišče ture so Črne njive, izravnava nad Ilirsko Bistrico, od koder se bomo pa dobrem makadamu podali v smeri S in Volovje rebri. Po krajšem spustu od izhodišča se bomo na križišču priključili Slovenski turni kolesarski poti, kateri bomo v zložnem vzponu (v2) sledili vse do izravnave pod Milanko. SPTK bomo tu zapustili in kmalu začeli z mestoma zelo strmim vzponom (V4) po kolovozu, ki nas bo pripeljal do grebena Volovje rebri. Kolovoz nas bo pripeljal do Velike Milanje (1099mnv). Od tu se nam bodo pogledi odprli na obširne gozdove s Snežnikom v ozadju. Preko roba Snežniške planote nam bo pogled segel vse do Kvarnerskega zaliva, Učke, gričevnatih Brkinov, Čičarije s Slavnikom, Vremščice, Nanosa in Triglava. Če bodo razmere primerne nam ne uide niti pogled na italijanske Dolomite. Od Velike Milanje se bomo po grebenskem kolovozu zlagoma spustili do križišča, od tam pa po stari „jasenski“ poti (S3) proti dolini. Sledi pot po Sjilih, od tam pa kombinaciji kolovozov in enoslednic povratek do izhodišča na Črnih njivah. Pot je primerna za gorska kolesa z vsaj prednjim vzmetenjem in profiliranimi gumami. Razen na izhodišču na celotni poti ni tekoče vode, zato jo vzemite s seboj v zadostnih količinah.

 

Osnovni podatki:

  • Izhodišče: Pakirišče pri Baru Črne njive (nad Ilirsko Bistrico v smeri Sviščakov)
  • Začetek zbiranja: 09:00
  • Začetek ture: 09:30
  • Trajanje: cca 4 -5 ur
  • Težavnost: vzpon V4-V5, spusti S3
  • Dolžina: 22.5 km Skupni vzpon: 826m

GPX SLED: https://drive.google.com/open?id=0B90JYleUKcnJRUdJM1NhWWEyZ1U

 

POGOJI ZA UDELEŽBO!
Primerna psihofizična kondicija. Brezhibno gorsko kolo z vsaj prednjim vzmetenjem in profiliranimi gumami. Obvezna kolesarska čelada, zaščitne rokavice in očala. V nahrbtniku obvezna rezervna zračnica, tlačilka, set za krpanje zračnic, hrana in pijača v zadostnih količinah ter kolesarska vetrovka. Priporočljivi lahki ščitniki za kolena in roke.

 

Izlet organizira: Turno-kolesarska sekcija PD Snežnik, vodnik: Simon Špilar

Zaradi lažje organizacije in obveščanja zaželjene prijave na mail: spilar.simon@gmail.com, tel: 040 709 775 ali 031 610 366 ali preko FB strani dogodka. V primeru izredno slabega vremena bo izlet prestavljen za teden dni na 21.10.2017. O vsem boste obveščeni preko spletne strani PD Snežnik, dogodka izleta na facebooku in preko kontaktov, ki jih boste pustili ob prijavi. Pred in po turi se bo mogoče okrepčati v Baru Črne njive, kjer bodo za kolesarje po turi pripravili dve menija (mesnega in vegi). Prijave zanju bo mogoče oddati pred začetkom ture.

 

Izleta se udležujete na lastno odgovornost! Upoštevajte navodila vodnikov! Skrbite za naravo!

 

Višinski graf:

Panoramski pogled na predvideno traso: