Zopet se bliža konec šolskega leta, s tem pa je prišel tudi čas, da zaključimo letošnjo akcijo Mlad bist’rški planinc. Vreme nam je bilo naklonjeno in tako smo se bistr’ški planinci v soboto, 25. 5. 2019, podali na zadnji, sedmi izlet te sezone.

 

Zjutraj smo z dvema avtobusoma in kombijem krenili proti majhni italijanski vasici San Lorenzo, od koder smo pot nadaljevali peš. Steza nas je skozi zelenje kmalu pripeljala do prvega razgledišča, Vedetta di San Lorenzo, kjer smo si poleg čudovitega razgleda na dolino privoščili tudi prvo malico tega dne.

 

Polni novih moči smo si ponovno oprtali nahrbtnike in se, v nasprotju z drugimi izleti, kjer nas je najprej čakala hoja navkreber, začeli spuščati v dolino. Hodili smo skozi gozd, a nam je bilo kljub temu vroče, saj smo bili po tednih dežja nevajeni močnega sonca. Ko smo prišli na dno doline, smo nekaj časa hodili ob reki, nato pa smo se počasi začeli vzpenjati. Naslednji postanek smo izvedli ob cerkvici Santa Maria in Siaris, kjer je sledila druga malica, presenetil pa nas je glasbeni vložek, saj je eden izmed planincev iz skupine s seboj prinesel flavto in nam priredil kratek koncert.

 

Poživljeni od hrane in glasbe smo se zopet odpravili na pot, ki nas je pripeljala na nekdanjo Avstro-Ogrsko železniško traso Trst-Hrpelje. Nekdanja železniška proga je danes preoblikovana v lepo rekreativno stezo, ki je bila tega dne dobro obiskana, saj so po njej švigali kolesarji, manjkalo pa ni niti pešcev, ki so sprehajali svoje štirinožne prijatelje. Videli smo staro železniško postajo Ex Stazione Draga, nato pa je sledil še zadnji vzpon. Po asfaltni cesti smo prešli skozi nekaj vasic in prispeli na naš cilj v Krvavem potoku. Ker pa je to bil naš zadnji izlet v tem šolskem letu, so redni udeleženci izletov prejeli tudi praktično spominsko nagrado.

 

Kljub temu, da se šolsko leto zaključuje, pa se bodo aktivnosti za mlade planince nadaljevale na že tradicionalnem poletnem gorniškem taboru v organizaciji PD Snežnik. Ta bo letos potekal med 7. in 14. julijem v Robanovem kotu. Vse informacije so na voljo na spletni strani društva. Se vidimo!

 

Avtor : Urša Strle