V soboto, 19. 10. 2019, smo se po novem asfalti pripeljali na Sviščake. Megleno jutro in oblačna vremenska napoved sta prestrašila nekaj udeležencev. Tisti pa, ki so trpežni in se ne bojijo napovedi nekaj kapljic dežja, smo se podaji na prvi Jesenski vzpon na Snežnik. To so pravi planinci! Prevladovali so redni udeleženci izletov Mlad Bistrški planin’c in veliko družin učencev iz vseh bistriških osnovnih šol. Veseli so bili nove, sveže podobe planinskega doma.

Pot proti Snežniku nas je vodila po živo pisanem, zlato rjavem bukovem snežniškem gozdu. Pri vstopu botanični park smo si po svojih močeh naložili bremena- hrano in pijačo za oskrbo koče na Snežniku. V zameno so nam prijazni oskrbniki postregli s slastnim in vročim čajen. Privoščili smo si tudi slastno malico in sestopili. Vlažna kamnita tla so zahtevala zbranost in previdnost.

Na Sviščakih pa nas je pričakalo veliko, težko pričakovano presenečenje! Dobrodelni srečelov in nagradice, dobitki, ki so vlekli po novih srečkah. Za srečelov so darovali posamezniki, naši simpatizerji, PK Pivka, Unikatoy, Emanuele & Lex, in drugih, ki podpirajo naše aktivnosti. Objavljam, da smo ta dan zbrali sredstva za pet od sedmih lesenih vrat.

Veselimo se novih izletov.

 

NOVO:

 

V letu 2020 nameravamo organizirati planinsko akademijo za odrasle, prednost imajo starši mladih bistrških planincev. “diplomanti” se bodo lahko udeleževali izletov in glede na možnosti pomagali mladinskemu odseku pri organizaciji. Šolanje bo potekalo dva vikenda v naših planinskih postojankah. Opravili bodo tudi zaključni izpit, turo po izboru vodnika.

 

Vsi zainteresirani naj se javijo na naslov PS Snežnik (telefon, e- pošta, na uradnih urah)

 

Poroča Darinka Dekleva