Planinski dom na Sviščakih leži sredi snežniških gozdov in je že od samega nastanka daleč naokoli edino oskrbovano, javno dostopno zavetišče. Planinsko društvo Snežnik si prizadeva nadaljevati zamisel bistriških prednikov: da je dom prijeten za vse obiskovalce, da nudi zavetišče planincem, pohodnikom, kolesarjem in smučarjem in da poleg domače hrane lahko ponudi tudi nekaj skupnih prenočišč. Pomembno je tudi dejstvo, da je zaradi nesreč in pogostih iskalnih akcij pomembna točka za obveščanje in center za reševanje sredi snežniških gozdov.

 

Obveščamo vas, da smo sredi težko pričakovane prenove Planinskega doma na Sviščakih. Mojster Rado Grilj z gradbeno ekipo reže, žaga in pozidava tako spretno, da se slika objekta iz ure v uro spreminja. Videz doma bomo ohranili, saj menimo, da se lepo poda sviščaški jasi. Kritina in pročelje (fasada) bosta čim bolj podobni obstoječi.

 

Energetska sanacija, ki vključuje prenovo strehe in ureditev prostorov v nadstropju, bo najemnikom nudila boljše delovne in bivalne pogoje.

 

Društvo je dolgo varčevalo za obnovo strehe, ki že desetletja zamaka. Sedaj, ko smo pridobili evropska sredstva za energetsko sanacijo, moramo 25% sredstev investicije plačati sami, če želimo prejeti 75% nepovratnih sredstev. Še vedno pa moramo urediti notranjost – vse od golih zidov, tlakov, elektrike in ogrevanja, do sanitarnega bloka in opreme prostorov. Za ta del smo morali pridobiti ustrezna dovoljenja.

 

Društvo samo ne bo zmoglo vsega bremena, zato se prijazno obračamo na vse vas, da nam pomagate. Potrebovali bomo denar in veliko prostovoljcev, spretnih delavcev. Ocenjujemo, da nas bo prenova nadstropja stala toliko kot povprečna prenova stanovanja.

 

Na naši Facebook strani in internetni strani Planinskega društva Snežnik Ilirska Bistrica imamo pobudo za zbiranje denarnih prispevkov. S prispevki boste planinskim prostovoljcem dali vedeti, da se strinjate in cenite naše prizadevanje.
Skupaj bomo dokazali, da želimo narediti nekaj dobrega za tradicionalne vrednote planinstva v naših krajih, za obiskovalce Sviščakov in Snežnika ter njegove okolice.

 

Upravni odbor PD Snežnik Ilirska Bistrica

 

Kako nam lahko pomagate pri dokončanju del:

– Donatorska sredstva na TRR SI56 1010 0003 2354 733, s pripisom »Za obnovo koče na Sviščakih«

– Prostovoljni prispevki v gotovini (osebno v času uradnih ur v društvenih prostorih, ali pri najemnici Jadranki v planinskem domu).

 

V septembru napovedujemo dodatne aktivnosti, da spodbudimo zbiranje in zaključimo z deli.